KENALI TAMAN NEGARA DOI SUTHEP-PUI & PERKAMPUNGAN BAN KHUN CHANG KHIAN

Selamat datang ke Taman Negara Doi Suthep-Pui, dan kampung Ban Khun Chang Khian, kampung suku Hmong yang terletak di tengah-tengah taman negara. Artikel ini akan menerangkan serba sedikit tentang sejarah gunung, penduduk taman negara, aktiviti dan pekerjaan mereka.

Asal-usul Taman Negara Doi Suthep-Pui bermula pada tahun 1973 apabila Jabatan Perhutanan Diraja menyerahkan satu cadangan bahawa ia akan ditetapkan sebagai Taman Negara. Pada tahun 1981, Doi Suthep-Pui menjadi Taman Negara Ke-24 Thailand, merangkumi kira-kira 261 kilometer persegi wilayah.

Kawasan ini merupakan sebahagian daripada Banjaran Thanon Thong Chai yang merentangi beberapa wilayah Thailand dan termasuk puncak tertinggi negara ini iaitu Doi Inthanon dengan ketinggian 2,565 meter. Puncak tertinggi Doi Suthep-Pui ialah 1,685m yang mengekalkan pusingan musim sejuk dengan purata suhu 20-23° C. Semasa musim sejuk dari November – Januari, suhu boleh turun serendah 6°C. Taman ini terdiri daripada pelbagai jenis hutan, dari hutan malar hijau di ketinggian yang lebih tinggi ke hutan luruh, umumnya di bawah 1,000m. Walaupun spesies haiwan telah mengalami kepupusan akibat aktiviti pemburuan, masih terdapat spesies lain seperti muntjac, babi dan lebih dari 300 jenis sburung.

Terdapat beberapa kampung suku Hmong yang terletak di dalam taman negara ini, terutamanya suku Baan Hmong dan Ban Khun Chang Khian (dipaparkan dalam video) dan Mae Sa Mai. Orang-orang Hmong asalnya berpindah dari China dan Myanmar untuk melepaskan diri daripada kancah perang dan penganiayaan, sekaligus bersama-sama dengan suku-suku lain seperti Yao, Lahu, Lisu, Karen dan Akha menetap di seluruh Thailand Utara termasuk Doi Suthep-Pui.

Semasa candu mula menjadi tanaman penting untuk suku Hmong pada tahun 1950-an, dan didorong oleh perang Vietnam, permintaan itu meningkat dengan cepat sehingga tahun 1970an walaupun ia menjadi haram untuk menanam candu pada tahun 1959. Kampung-kampung Hmong dalam Doi Suthep-Pui berada di kelebihan geografi sebagai candu berkembang dengan ketinggian yang lebih tinggi dan peniaga akan pergi langsung ke kampung untuk membeli candu. 1960-an adalah tempoh pergolakan dengan peperangan dadah meletus antara pelbagai puak yang ingin mengawal perdagangan candu, iaitu antara Tentera Darat United Shan Khun Sa dan tentera KMT China.

Revolusi perubahan muncul pada tahun 1969 apabila Raja Bhumibol Adulyadej melawat komuniti Hmong dan memulakan projek untuk membantu menghapuskan pengeluaran candu dan sebaliknya beralih kepada tanaman ain termasuk buah, sayuran, teh dan kopi. Ini menandakan permulaan Projek Diraja, suatu inisiatif yang dapat dilihat di seluruh Thailand Utara hari ini dan dianggap sebagai salah satu keistimewaannya yang bertahan lama.

Hari ini Doi Suthep-Pui sangat popular di kalangan pelancong dan penduduk tempatan didorong oleh pelbagai aktiviti pelancongan. Pemandangan indah, laluan hutan dan alam semula jadi adalah antara tarikan Doi Suthep-Pui yang terletak sangat dekat dengan bandar Chiang Mai. Wat Phra That Doi Suthep adalah tarikan yang paling banyak dikunjungi di dalam taman negara, yang dikatakan telah dibina seawal tahun1383. Tarikan-tarikan lain yang lain adalah istana Bhuping dan air terjun Huay Keaw serta kampung Hmong yang disebutkan di atas.

Taman Negara adalah tarikan utama kepada pelari, pelari denai dan peminat MTB yang menikmati pelbagai laluan di atas gunung, yang kebanyakannya digunakan untuk pengangkutan candu pada dekad-dekad terdahulu. Seperti yang dilihat dalam video, terdapat jejak mendaki di sebelah tapak perkhemahan ke arah puncak Taman Negara Doi Suthep-Pui yang terletak kira-kira 1.6km ke puncak. Kawasan ini penting bagi sejumlah spesies flora dan fauna kerana iklim yang unik, dan bagi pencinta burung terdapat sebuah stesen menonton burung kecil di sepanjang laluan. Laluan ke puncak telah menjadi kawasan selfie yang popular, dengan pemandangan panorama yang luas dan titisan curam di kedua belah banjaran.

Selain pelari denai, populariti sukan MTB telah berkembang sejak tahun kebelakangan ini, menjadikan Chiang Mai ini sebagai salah satu hab sukan MTB terkemuka di Asia Tenggara dan menarik para peminat dari seluruh dunia untuk mencuba laluan panjang lagi teknikal, mengenali keramahan penduduk tempatan dan budaya yang unik.

Komuniti berbasikal Chiang Mai berkongsi rasa kebersamaan dan kebanggan, selain menitipkan rasa penghormatan yang mendalam terhadap Taman Negara dan manfaat yang ditawarkannya untuk sukan ini. Chiang Mai menarik pengunjung dari seluruh dunia khusus untuk berbasikal di Taman Negara Doi Suthep-Pui, ini bukan sahaja memberi manfaat kepada ekonomi tempatan – sama ada rumah tamu, hotel, restoran atau pengangkutan tempatan, ia juga memberi manfaat kepada taman melalui bayaran taman tambahan yang dibayar oleh pengunjung.

Kedai-kedai kopi dan restoran kampung mendapat manfaat sebagai kawasan rehat di persekitaran sejuk yang menyegarkan di atas Doi Pui. Chan Khian menjadi lokasi rehat yang paling popular kerana ia menandakan ‘trailhead’ untuk beberapa laluan. Pemilik kedai-kedai ini sentiasa menyambut para pelumba dengan senyuman keramahan mereka.

Seperti yang disebutkan dalam video, kopi merupakan tanaman penting bagi penduduk kampung Ban Khun Chang Khian, dengan hampir setiap rumah yang terbabit dalam pengeluaran kopi. Universiti Chiang Mai mempunyai stesen penyelidikan berhampiran, dan terdapat pelbagai pakar yang terlibat dalam pembangunan tanaman. Lihat video untuk mengetahui lebih sedikit mengenai bagaimana kopi telah menjadi sumber pendapatan utama di kampung di wilayah ini.

Selain menikmati manfaat daripada kayuhan berbasikal secara umum, masyarakat seperti Ban Khun Chang juga mendapat manfaat daripada acara-acara seperti perlumbaan International Chiang Mai Enduro menerusi sumbangan yang dibuat setiap tahun. Sumbangan yang diperolehi daripada peserta seluruh dunia ini menerusi yuran perlumbaan ini secara tidak langsung menyokong Taman Negara dan kebajikan masyarakat yang tinggal di dalam taman. Tambahan pula, penduduk kampung Chan Kian membantu dengan menyiapkan laluan perlumbaan International Chiang Mai Enduro dan menerima bayaran untuk setiap hari mereka bekerja, sekaligus menyediakan satu lagi sumber pendapatan yang penting serta sangat diperlukan membantu mengekalkan laluannya agar terjaga.

2019-2020 akan melihat kerjasama antara peminat MTB, Taman Negara dan komuniti tempatan berkembang dengan lebih pesat melalui projek-projek khusus yang merangkumi projek penanaman pokok dan acara memungut sampah. Hubungan harmoni ini menjadikan Chiang Mai unik dan merupakan sebahagian daripada apa yang membuat rantau ini menjadi destinasi berbasikal gunung kegemaran peminat dari seluruh dunia.

Artikel ini diterbitkan dengan kerjasama International Chiang Mai Enduro | Semua Hak Cipta Terpelihara

POPULAR

Scroll to Top